Juglans regia

Juglans regia
terug

Walnoot, okkernoot

Dit is de gewone wilde walnoot/okkernoot uit zaad. De andere cultivars worden alle door enten vermeerderd hetgeen een moeilijk werk is, dat een speciale techniek en vakbehandeling vereist. De Juglans regia vormt een grote statige boom van 20-30 meter hoog met een onregelmatig breed spreidende, niet al te dikte kroon met zware takken. Het blad is onevengeveerd en wordt 20-30 cm lang en heeft 2-3 bladjukken.
De beste tijd van snoeien is wanneer het blad begint uit te lopen. Na de bladontwikkeling verschijnen de groene mannelijke katjes (circa 7 cm, zie foto) en de kleinere vrouwelijke bloemen die in groepjes van 2 of 3 bijeen staan. De groene, bijna ronde vrucht heeft een gladde bolster en de lichtbruine noot is gegroefd. Bij zaailingen verschijnen de noten pas na circa 15 jaar.
De grootte en vorm kan bij de geselecteerde vruchtrassen sterk verschillen. De boom groeit het beste op een open, luchtige, leemhoudende en bij voorkeur ook kalkrijke bodem. Wij kweken zelf alleen de vruchtselecties.

© 2024 Boomkwekerij Albert Leemreize - Alle afbeeldingen op de site zijn van eigen kwekerij of arboretum en zijn auteursrechterlijk beschermd!