Arboretum

Een arboretum of bomentuin is een bomenverzameling in een (grote) tuin of een park.
Zo’n verzameling van veel verschillende soorten bomen en struiken is hier aangelegd met het doel om kennis en materiaal te vergaren voor het gebruik in de boomkwekerij en een showroom te hebben voor liefhebbers en klanten. Het arboretum biedt nu plaats aan ongeveer 200 verschillende bomen\struiken.

De eerste bomen van het Arboretum zijn in het najaar 1994 geplant. Dat waren bomen die ik in de vrije tijd had gekweekt toen ik nog bij mijn ouders op de boerderij woonde. Ik vond het jammer om de eerste bomen, die je zelf gestekt, gezaaid of geënt hebt, allemaal te verkopen. Toen wij hier in 1993 kwamen te wonen stond er geen enkele boom. In de eerste twee jaar had ik rond de schuur en in de tuin al een mooi aantal bomen geplant. Ik werkte bij een boomkweker en kwam daarnaast ook veel bij andere kwekers. Wanneer ik een mooie bijzondere boom had gezien dan nam ik daar een exemplaar van mee naar huis. Natuurlijk kon ik deze niet allemaal rond het erf “kwijt” en zodoende ontstond er in 1996 het idee van een klein arboretum.
Van de klompenfabriek uit Beltrum kon ik een het berg (meer dan 20 vrachtwagens) schors gemengd met zand krijgen. Hiermee kon ik het humusgehalte in de grond verhogen en wat reliëf in het land aanbrengen. Tussen de bomen zijn ook wat groepen met Rododendrons, Hosta’s en enkele hagen in soorten aangeplant.
In het voorjaar van 1997 stonden er alles bij elkaar zo’n 70 bomen. In 1998 heeft er geen noemenswaardige uitbreiding van het arboretum plaatsgevonden om het werk en de kosten te spreiden.
Het jaar daarop is de laatste fase aangelegd. Echt klaar is het nooit want nog steeds kom ik mooie bijzondere bomen tegen. Maar dat houdt in dat er soms een ander uit moet want ik was niet van plan om het nog veel verder uit te bereiden. Uiteindelijk blijven dus de mooiste en gezondste bomen staan. Het arboretum mag ook als een soort showroom gezien worden van de kwekerij.