Boomkwekerij Albert Leemreize
Boomkwekerij Albert Leemreize - Ruurlo

Boomkwekerij Albert Leemreize
Kaart en Routeplanner Manpadweg 14, 7261 KW Ruurlo
Telefoon 0573-461504 | 06-13415815
E-mail: info@boomkwekerijleemreize.nl

Sorbus (Lijsterbes)

Groot geslacht (80-100 soorten) met een grote verscheidenheid aan bladvormen, van enkelvoudig tot geveerd en met vele beskleuren. Bij de lijsterbes komt apomictie voor. Dit is het vermogen zaad voort te brengen zonder voorafgaande bestuiving. Planten gezaaid uit dit zaad zijn per soort uniform. De kleine en veelal felgekleurde vruchten zijn zeer geliefd bij vogels. Het verspreidingsgebied van sommige soorten is beperkt. Veel lijsterbessen lijken nogal op elkaar maar dat kun je van de soorten in ons assortiment niet echt zeggen.


Sorbus alnifolia Red Bird

Voor beschrijving van de soort zie S. alnifolia.

Deze cultivar is meer opgaand tot zuilvormig. Geeft grotere roze-rode bessen. Prachtig boompje met veel sierwaarde door het jaar heen. Helaas wat moeilijker te vermeerderen en mede daardoor beperkt leverbaar.

Sorbus alnifolia Red Bird
Sorbus alnifolia var. submollis

Boom tot 8m uit China en Japan, daar tot 12m, met een opgaande, vrij smalle kroon. Bij ons een langzame groeier. Het blad lijkt sterk op dat van de els met duidelijk zichtbare nerven, herfstkleur prachtig oranjerood. De witte bloemen verschijnen in mei in tuilen van 5 cm. Vruchten helderrood tot soms dieproze in september - oktober. De submollis is een geënte variëteit.

Sorbus alnifolia var. submollis
Sorbus amabilis

Langzaam groeiend boompje op stam geënt of als struik gekweekt tot ongeveer 3 á 4 m. In de zomer goed gezonde samengestelde bladeren welke in de herfst schitterend rood verkleuren. Witte bloemen in het najaar gevolgd door geel-oranje-rode bessen. In de winter opvallende, lange spitse knoppen. Bijzonder mooie lijsterbes voor de wat kleinere tuin.

Sorbus amabilis
Sorbus aucuparia Sheerwater Seedling

Opgaande, vrij snel groeiende lijsterbes van uiteindelijk een meter of 10 en dan ongeveer 4 m. breed. Al vrij vroeg zo juli-augustus verschijnen de oranjerode vruchten voor de vogels. Het samengestelde blad is zomers beetje grijsgroen en verkleurd in de herfst naar geeloranje.

Sorbus aucuparia Sheerwater Seedling
Sorbus Burka

De Burka is zeer waarschijnlijk een kruising tussen de ook tot de rosaceae behorende Aronia arbutifolia (appelbes) en een Sorbus aucuparia. Geeft zeer mooie paarse vruchten. Het blad is ook afwijkend van de andere soorten.

Sorbus Burka
Sorbus Dodong

Vrij nieuwe sterke, gezonde Koreaanse kruising welke via Zweden- Denemarken naar hier is gekomen. Sterk verwant aan de S. commixta wordt ook wel als cultivar van deze aangeboden. Bloeit met witte bloemen in mei. Oranje rode bessen in oktober. Toen ik deze boom voor het eerst zag, dacht ik meteen daar moet ik er één van in het arboretum zetten. Mooie glanzende frisgroene beveerde blaadjes en in de herfst werkelijk schitterend oranjerood.
Als je niet zeker weet dat het dezelfde boom is als welke je in de zomer hebt gezien, zou je denken dat het een andere is. Hoogte 6 tot 8 m. Zoekt u een boom met de zelfde eigenschappen maar langzamer groeiend en kleiner blijvend, dan is de S. wilfordii de juiste keus. Ook leverbaar als meerstammige grote struik.

Sorbus Dodong
Sorbus Ethel's Gold

Boompje met zuiver gele bessen welke opvallend lang goed aan de boom blijven.

Sorbus Ethel's Gold
Sorbus folgneri Emiel

Sierlijk boompje met overhangende tot hangende takken. De enkelvoudige bladeren zijn donkergroen en aan de onderkant opvallend grijzig wit behaard. Sierlijk gemengde rode herfstkleur.

Sorbus folgneri Emiel
Sorbus Granatnaja

Zoals de naam al doet vermoeden is dit een kruising uit oost Europa tussen de Sorbus aucuparia en de Crataegus sanguinea. Op het oog meest lijkend op een lijsterbes met meidoornbloesem. Mooie donkerrode eetbare bessen.

Sorbus Granatnaja
Sorbus hupehensis

Boom van 6-9 m, later een dichte kroon vormend. Bladeren: groot, geveerd, blauwachtig groen, met 1-17 blaadjes, in de herfst purperrood. Vruchten: wit, soms roze getint, in losse, overhangende trossen, tot in de winter aan de boom blijvend. De soort heeft een groot areaal in Centraal- en Zuidwest- China.

Sorbus hupehensis
Sorbus Kewensis

Deze mooie lijsterbes met zijn frisgroene blad kan uitgroeien tot een grote struik of kleine boom. Briljante rode bessen en schitterende herfstkleur. Heeft veel gelijkenis met de S. Dodong.

Sorbus Kewensis
Sorbus Leonard Messel

Langzaam groeiende en mede daardoor stevig, compact opgaande lijsterbes. Voorjaar witte bloemen deze worden in het najaar gevolgd door trossen roze bessen. Zomers is het vrij grote blad donker groen en in de herfst verkleurend naar geel oranje rood. Opvallende grote rode knoppen in de winter. Echte aanrader voor de kleine ruimte.

Sorbus Leonard Messel
Sorbus Pink Ness

Opgaande beetje zuilvormige lijsterbes met mooie, opvallende roze bessen. Heb deze nu paar jaar in sortiment en blijft me verbazen, de bessen blijven er lang aan en ook de herfstkleur is zeer de moeite waard. De boom heeft dan ook een plekje in het arboretum verdiend waar hij mooi uit kan groeien tot een showmodel.

Sorbus Pink Ness
Sorbus sargentiana

Deze mooie vrij zeldzame lijsterbes met zijn bijzonder mooie herfstkleur komt van oorsprong uit West-China en wijkt in zijn geheel af van de andere Sorbus soorten. De plant heeft grote, kleverige, glanzende winterknoppen, beetje als bij een paardenkastanje alleen dan ook nog heel mooi roodbruin gekleurd. De bloei is wit in mei-juni, waarna in september-oktober de grote vruchtrossen met geelrode bessen verschijnen. Kan een boompje worden van 6-8 m maar dan ben je al gauw 25 jaar verder.

Sorbus sargentiana
Sorbus scalaris

Ook deze soort komt uit West-China en werd door de bekende plantenzoeker Ernest Henry Wilson in 1904 in Engeland ingevoerd. De lange donkergroene bladeren van wel 20 cm zijn samengesteld uit 16 paren. Bloeit in april-mei met witte bloesem, de vruchten zijn klein en dieprood. Door de open kroon, mooi glanzend blad, prachtige herfstkleuren, en matige omvang een ideale boom voor de particuliere tuin.

Sorbus scalaris
Sorbus thibetica Jhon MItchell

Deze Sorbus heeft enkelvoudig, groot, eivormig tot ronde bladeren met een opvallende zilverwitte onderzijde. De bovenkant is donker groen. Bloemen in grote witte schermen. Vruchten bruin en niet zo opvallend.

Sorbus thibetica Jhon MItchell
Sorbus torminalis

Boom met ronde kroon, op oudere leeftijd loslatende, grijsroze schors. Komt van nature voor rond de Middellandse zee. Enkelvoudig blad, 6-10 cm lang en breed, ovaal, 5-7 lobbig, glanzend diepgroen, in de herfst prachtig geeloranje tot rood verkleurend. Bloemen wit in losse tuilen, juni. Vruchten: bruin, ovaal, sept-okt.

Sorbus torminalis
Sorbus wardii

Tibetaanse whitebeam. Een zeer zeldzame, slanke, kleine boom met zilvergrijze, ovale, behaarde bladeren en oranje bessen in het najaar. Bijzonder mooie solitair voor de kleine tuin.

Sorbus wardii
Sorbus wilfordii

Prachtige lijsterbes met vrij groot geveerd, donkergroen, glimmend blad. Bloeit rijkelijk met witte bloemen. De vruchten verkleuren naar oranje. De herfstkleur is van bronsbruin tot mooi geel-oranje-rood. De groei is langzaam, dus ook geschikt voor kleine tuinen. Zoekt u een plant met de zelfde goede eigenschappen maar dan harder groeiend, dan is de S. Dodong de juiste keus.

Sorbus wilfordii